Fachpodium 2

COVID-19-Pandemie: Erkenntnisse für eine stärkere Resilienz entlang der landwirtschaftlichen Wertschöpfungsketten

Leibniz Zentrum für Agrarlandschaftsforschung e.V. (ZALF) 

Zeit: Montag, 18. Januar 2021, 15:30 – 16:30 Uhr, anschließender Deep Dive 16:30 – 17:00 Uhr

Sprachen: Englisch, Deutsch

Zusammenfassung:
Das Fachpodium ‘COVID-19: Erkenntnisse für eine stärkere Resilienz entlang der landwirtschaftlichen Wertschöpfungsketten‘ zeigte verschiedene Perspektiven der Auswirkungen von COVID-19 auf, von der globalen und europäischen Ebene bis hin zu lokalen Wirkungen. Dazu wurden potenzielle Wege für das künftige Pandemiemanagement und die Verbesserung der Ernährungssicherheit in Krisensituationen diskutiert.

Auch wenn das Lebensmittelsystem sich global als relativ resilient im Vergleich mit anderen Sektoren erwiesen hatte, so führten Handelsbeschränkungen und Grenzschliessungen, begrenzte Mobilität von Arbeitskräften, und Nachfrageinbrüche durch shutdowns, etwa im Gastronomiebereich, zu Preissteigerungen und Engpässen in der lokalen Ernährungssicherheit. Auch müssen Auswirkungen differenziert abhängig von Zieldimension der Resilienz – Wachstum, Handel, Hungerbegrenzung – als auch regional, Güter- und sogar Geschlecht-spezifisch betrachtet werden.

Gleichzeitig sind globale und internationale Kooperation und Koordination für das Krisenmanagement essentiell. Hierbei können Erfahrungen aus früheren Krisensituationen, wie der Ebola Epidemie, und der Preiskrise 2008-2009 sowie vorhandene Tools unterschiedlicher Politikbereiche der EU helfen. Diese sollten aber kohärenter genutzt werden, um sich widersprechende Auswirkungen zu vermeiden.

Aufzeichnung

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Bitte beachten Sie, dass die folgenden Lebensläufe, bis auf den von Frau Dr. Rudloff, nur in Englisch vorliegen.

Moderatoren

Katharina Löhr is Deputy Head of the working group „Sustainable Land Use in Developing Countries“ (SusLand) at the Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research (ZALF) and also works as lecturer at Humboldt -Universität zu Berlin. She holds a PhD in Agricultural Sciences (HU Berlin) and an MSc in Peace and Development Studies (SOAS, UK). One of her current projects studies the impacts of COVID-19 on food security and agricultural practices of smallholders in Iran, Brazil and Tanzania. Her research focuses on land-use management, social cohesion, and peacebuilding as well as questions of adoption and co-design of innovations.

Stefan Sieber is an Associate Professor (PD, Privatdozent) at Humboldt University zu Berlin and concurrently he coordinates the department SusLAND “Sustainable Land Use in Developing Countries” at the Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research (ZALF). His domains are food security and nutrition, climate change and bioenergy. He focuses on inter- and transdisciplinary research methods such as co-design of innovation, policy and governance analysis. Beyond, he applied sector modelling approaches and further developed impact assessment methods in Europe, Latin America and Sub-Saharan Africa. He (co-)coordinated 37 international research projects, authored/co-authored 146 peer-reviewed publications as well as more than 100 conference contributions.

Podiumsgäste

Boubaker Ben-Belhassen is Director of the Markets and Trade Division of the UN Food and Agriculture Organization (FAO). He holds a Ph.D. and a M.Sc in agricultural economics and an M.A. in economics, from the University of Missouri-Columbia. His areas of specialization include commodity markets, price and policy analysis, projections and food security issues. He is also the Secretary of FAO’s Committee on Commodity Problems (CCP). The Division he leads is responsible for the preparation of a number of FAO high profile publications, including Food Outlook, Crop Prospects and Food Situation, the OECD-FAO Agricultural Outlook and The State of Agricultural Commodity Markets (SOCO).

Claudia Ringler is Deputy Division Director at the International Food Policy Research Institute (IFPRI). A thought leader on water for food, she manages IFPRI’s Natural Resource Theme, co-leads the Institute’s water research program and is a flagship co-lead of the CGIAR Research Program on Water, Land and Ecosystems (WLE). Her research focuses on global water and food security, gender-water and gender-climate change linkages and the synergies of climate change adaptation and mitigation. Claudia has a PhD in agricultural economics from University of Bonn and an MA in International Development Economics from Yale University.

Dr. Bettina Rudloff forscht als Agraringenieurin und Ökonomin an der Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) in Berlin – eine unabhängige wissenschaftliche Einrichtung, die anhand eigener Forschung und Expertise Bundestag und Bundesregierung und europäische Akteure  berät. Zuvor beriet sie am Institut für öffentliche Verwaltung in Maastricht, Niederlande, europäische und internationale Beamte etwa zu Verhandlungen von Handelsabkommen. Ihre Schwerpunktthemen sind die Europäische Agrarpolitik, Handels- und Investitionsschutzpolitik und insbesondere deren Wirkung auf Nahrungsversorgung und Entwicklung. Sie ist Mitglied des strategischen Begleitkreises des Bundesministeriums für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung für die Sonderinitiative “EINEWELT ohne Hunger”.

David Pannell is Professor of Agricultural and Resource Economics, University of Western Australia; Director, Centre for Environmental Economics and Policy; ARC Federation Fellow (2007-12); Distinguished Fellow and past president of the Australian Agricultural and Resource Economics Society; Fellow of the Academy of Social Sciences in Australia; and a Director of Natural Decisions Pty Ltd. His research includes the economics of land and water conservation; environmental policy; farmer adoption of conservation practices; risk; and economics of farming systems. He is author of 200 journal articles and book chapters, with awards for research in the USA, Australia, Canada and the UK, including the 2009 Eureka Prize for Interdisciplinary Research.

Hintergrundinformationen

Agri-food markets and trade policy in the time of COVID-19 – FAO

Challenges for a coherent approach to food system resilience within the EU – Bettina Rudloff

Sustainable Supply Chains in the Agri-cultural Sector: Adding Value Instead of Just Exporting Raw Materials – Bettina Rudloff and Christine Wieck

Snow, V., Rodriguez, D., Dynes, R., Kaye-Blake, W., Mallawaarachchi, T., Zydenbos, S., Cong, L., ObadovicI, I., Agnew, R., Amery, N., Bell, L., Benson, C., Clinton, P., Dreccer, F., Dunningham, A., Gleeson, M., Harrison, M., Hayward, A., Holzworth, D., Johnstone, P., Meinke, H., Mitter, N., Mugera, A., Pannell, D., Prada e Silva, L., Roura, E., Siddharth, P., Kadambot, S., and Stevens, D. (2021). Resilience achieved via multiple compensating subsystems: the immediate impacts of COVID-19 control measures on the agri-food systems of Australia and New Zealand, Agricultural Systems 187, 103025. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308521X20308866

Pannell, D.J. and Adamowicz, W.L. (2020). What Can Environmental Economists Learn from the COVID-19 Experience? Applied Economic Perspectives and Policy https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aepp.13077

Impressionen

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